Özgün Araştırma

Weaning Sürecinde Basınç Destekli Ventilasyon Moduna (PSV) Tüp Direnci Kompanzasyonu (TRC) Eklenmesi Metabolik Parametreleri Değiştirir mi?

10.4274/tybd.galenos.2023.28190

  • İclal Doruk
  • Kubilay Demirağ
  • Mehmet Uyar

J Turk Soc Intens Care 0;0(0):0-0 [e-Pub]

Amaç:

Çalışmamızda weaning planlanan hastalarda basınç destekli ventilasyon moduna (PSV) tüp direnci kompanzasyonu (TRC) eklenmesinin metabolik parametreler üzerinde etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. PSV ve PSV+TRC modları, oksijen tüketimi (VO2), enerji tüketimi (EE) ve karbondioksit üretimi (VCO2) ölçülerek karşılaştırıldı.

Gereç ve Yöntem:

Çalışmamız prospektif, randomize, crossover bir çalışmadır. Yetmiş sekiz yetişkin hasta başlangıç ventilasyon modları PSV veya PSV+TRC modu olmak üzere randomize edildi. Grup 1 PSV modu ile ventilasyona başlanan daha sonra PSV+TRC modunda ventilasyona devam edilen hastalardan, Grup 2 ise önce PSV+TRC modu ile ventile edilen daha sonra PSV modu ile ventilasyona devam edilen hastalardan oluştu. 30 dakikalık monitorizasyon ve stabilizasyonun ardından indirekt kalorimetre bağlanarak 30 dakika boyunca 5 dakikada bir metabolik parametre ölçümü yapıldı ve son ölçüm değerleri 30. dakikada kaydedildi. Hasta daha sonra ikinci tedavi moduna geçildi ve işlem tekrarlandı.

Bulgular:

PSV+TRC modu ile ventilasyonunun, PSV modu ile karşılaştırıldığında metabolik parametreler üzerinde hiçbir klinik etkisi olmamıştır (sırasıyla EE; 1746, 1763, VO2; 255, 260, VCO2; 206, 208; tümü p > 0.05).

Sonuç:

PSV moduna TRC eklenmesi, weaning hastalarında gaz değişimi, hemodinamik değişkenler veya metabolik parametrelerde herhangi bir değişikliğe neden olmadı.

Anahtar Kelimeler: İndirekt kalorimetre, basınç destekli ventilasyon, tüp direnç kompanzasynu, solunum işi