Özgün Araştırma

Türk Yoğun Bakım Hekimlerine Karşı İşyerinde Şiddet

10.4274/tybd.galenos.2023.77698

  • Oğuzhan Kayhan
  • Oktay Demirkıran

Gönderim Tarihi: 20.05.2023 Kabul Tarihi: 08.11.2023 J Turk Soc Intens Care 0;0(0):0-0 [e-Pub]

Amaç:

Yer, zaman, kişi fark etmeksizin herkese yönelebilen şiddeti, giderek artan sıklıkta yaşayan sağlık çalışanlarından olan yoğun bakım hekimlerinin tecrübe ve görüşlerinin alınması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem:

28 çoktan seçmeli ve açık uçlu sorudan oluşan anketin ülke çapında yoğun bakım hekimlerinin yanıtlaması sağlandı.

Bulgular:

%44’ü erkek, %56’sı kadın olan 198 hekimin yanıtladığı online anket çalışmasında, hekimlerin %86’sının çalıştığı hastanede şiddet olayı yaşandığı, %47’sinin ise yoğun bakımda çalıştıkları süre boyunca şiddete maruz kaldıkları tespit edildi. Gerçekleşen şiddetin %62 oranıyla en fazla sözel tehdit olduğu, %30 oranında ise fiziksel şiddet olduğu görüldü. Şiddete uğrayanlar en fazla hastane güvenliğini aramayı (%56) tercih ettiğini belirtti. Yaşanan şiddet olaylarının %65’inin konuşarak çözüldüğü tespit edildi. Şiddete maruz kalanların ve tüm hekimlerin çok büyük çoğunluğunun ortak görüşünün tedbirlerin yetersizliği ve şiddet olaylarının tekrarlayacağı şeklindeydi.

Sonuç:

Tüm dünyada ve ülkemizde sağlıkta şiddet artış göstermektedir. Alınması gereken önlemler hastalara ve yakınlarına yönelik olduğu gibi sağlık çalışanlarına ve sağlık sisteminin kendisine yönelik de olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, şiddet, hekim, işyerinde şiddet, sağlıkta şiddet