Özgün Araştırma

Mekanik Ventilasyon Desteğinde Olan Hastalarda Müzik Terapi ve Ses İzolasyonunun Konfora Etkisi

10.4274/tybd.galenos.2023.86648

  • Sinem Çalışkan
  • Esra Akın
  • Mehmet Uyar

Gönderim Tarihi: 14.12.2021 Kabul Tarihi: 15.05.2023 J Turk Soc Intens Care 2024;22(1):83-91

Amaç:

Mekanik ventilasyon desteği uygulanan hastalarda müzik terapi ve ses izolasyonunun konfora olan etkisini incelemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Araştırma, Kasım 2019-Ocak 2020 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin anesteziyoloji ve reanimasyon yoğun bakım ünitesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini oluşturan n=24 hastaya üç farklı girişim uygulanmıştır. Her bir hastaya Klasik Batı Müziği ve Nihavent makamında olan Klasik Türk Müziği hastalara ayrı ayrı 60 dakika (dk) boyunca dinlettirilmiş ve özel bir kulaklık aracılığıyla 60 dk boyunca hastalara ses izolasyonu uygulanmıştır.

Bulgular:

Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 64,88±14,05, %66,7’sinin erkek, %79,2’sinin evli, %45,8’inin okur-yazar olmadığı saptanmıştır. Hastaların sistolik, diyastolik kan basıncı, nabız hızı, solunum hızı, Yoğun Bakım Ağrı Gözlem Aracı puanları ve Amerikan Yoğun Bakım Hemşireleri Birliği Sedasyon Değerlendirme ölçeği ajitasyon ve anksiyete alt boyutu puanları Klasik Batı Müziği, nihavent makamında olan Klasik Türk Müziği ve ses izolasyonu doğrultusunda etkilemiştir. Araştırmada uygulanan Klasik Batı müziği, nihavent makamında Klasik Türk müziği ve ses izolasyonu uygulamaları arasında fark saptanmamıştır.

Sonuç:

Mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalara uygulanan müzik terapi ve ses izolasyonunun hastaların hemodinamik parametrelerini olumlu yönde etkilediği, hastaların algıladığı ağrı şiddetini ve sedasyon ihtiyacını azalttığı saptanmıştır. Bu bağlamda; çalışmanın en önemli bulgusu mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalarda yoğun bakım ortamına ilişkin seslerin arındırıldığı bir girişimin hastaların konfor düzeyini artırdığıdır. Dolayısıyla müzik terapinin de sese bağlı uyaranlardan arındırılmış bir girişim olarak belki de etki ettiği de diğer araştırmanın önemli ve kritik bir sonucudur.

Anahtar Kelimeler: Mekanik ventilasyon, müzik terapi, ses izolasyonu, hasta konforu

Tam Metin (İngilizce)