Özgün Araştırma

Deliryum Bakım Zorluğu Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

10.4274/tybd.galenos.2023.71676

  • Meltem Ulus
  • Aylin Durmaz Edeer

Gönderim Tarihi: 15.01.2023 Kabul Tarihi: 13.12.2023 J Turk Soc Intens Care 0;0(0):0-0 [e-Pub]

Amaç:

Bakım yükü, bakım verenlerin fiziksel, psikolojik, duygusal ve fonksiyonel sağlığını tehdit eder. Deliryumlu hastalara bakım vermek hemşirelerde strese, duygusal yükün ve iş yükünün artmasına neden olur. Deliryum bakım zorluğu ölçeği, deliryumlu hastaların bakımında hemşire deneyiminin öznel yükünü ölçmek için geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı ‘‘Deliryum Bakım Zorluğu Ölçeği (SCDI)’’nin Türkçe geçerliğini ve güvenirliğini incelemektir.

Gereç ve Yöntem:

Bu çalışma metodolojik ve kesitsel tipte yapılmıştır. Örneklemi yoğun bakım ünitesinde en az 6 aydır çalışan 102 hemşire oluşturmuştur.

Bulgular:

Doğrulayıcı faktör analizinde elde edilen iyilik uyum indeksleri kabul edilebilir düzeydedir. Ölçeğin açıklayıcı faktör analizinde faktör yükleri 0,343- 0,865 arasında bulunmuştur. Madde toplam puan korelasyon katsayıları 0,298-0,627 arasında ve her bir madde için 0,20’nin üstünde bulunmuştur.

Sonuç:

Güvenilirlik, aynı şeyin bağımsız ölçümleri arasındaki tutarlılığı ifade etmektedir. Bu çalışmada güvenirliği ölçmek için Cronbach's alpha katsayısı ve madde-toplam korelasyonları kullanılmıştır. Çalışmanın Cronbach's alpha katsayısı 0.89'dur. Bu nedenle SCDI oldukça güvenilir bir ölçme aracı olarak kabul edilmiştir. Orijinal indeksin güvenirlik analizinde Cronbach alfa katsayısı 0,88 olarak bulunmuştur. SCDI’nin Türkçe versiyonu deliryumlu hastaya bakım veren hemşirelerin bakım zorluğunu değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir ölçektir

Anahtar Kelimeler: Bakım yükü, yoğun bakım, deliryum, hemşirelik, güvenilirlik ve geçerlik