Özgün Araştırma

Türkiye’deki Yoğun Bakım Yan Dal Eğitimine Güncel Bir Bakış: Eğitim Görevlileri, Yan Dal Araştırma Görevlileri ve Yan Dal Uzmanları Ne Düşünüyor?

10.4274/tybd.galenos.2023.78941

  • Hüseyin Arıkan
  • Seval Ürkmez
  • Güleren Yardaş
  • Hülya Başar
  • Işıl Özkoçak Turan
  • Oktay Demirkıran

Gönderim Tarihi: 06.12.2022 Kabul Tarihi: 26.01.2023 J Turk Soc Intens Care 2023;21(4):288-296

Amaç:

Ülkemizde birçok tıp fakültesi ve eğitim-araştırma hastanesinde yoğun bakım yan dal programları açılmıştır ve sahada mezun olan yoğun bakım uzmanları çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yoğun bakım yandal uzmanlık eğitiminin durumu ve sahada çalışan yoğun bakım uzmanlarının çalışma koşulları hakkında bilgi toplamaktır.

Gereç ve Yöntem:

Etik kurul izni alındıktan sonra yoğun bakım yan dal eğiticileri (E), araştırma görevlileri (AG) ve mezun olmuş uzmanlara (U) yönelik üç anket Google Survey aracılığıyla hazırlanarak sosyal medya üzerinden yayınlanmıştır. Anketlerde eğitimin durumu eğitici ve yan dal asistanlarına yöneltilmiş, mezuniyet sonrası sahadaki çalışma koşulları da yan dal uzmanlarına sorulmuştur. Gelen cevaplar için tanımlayıcı istatistik yöntemi kullanılmıştır.

Bulgular:

Anketler 38 E, 99 AG ve 46 U tarafından cevaplandı. E’lerin %54’ü 51-60 yaşları arasındaydı ve %65,8’i kadındı. E’nin %51’i bir üniversite hastanesinde çalışıyordu. Tam zamanlı E’lerin %47’si tam zamanlı olarak anesteziyoloji ve reanimasyon kliniğinin yoğun bakım bilim dalına bağlı olarak çalışıyorken ve tüm paydaş kliniklerin programa katılım oranı %86,5 idi. E’lerin 27’si (%71,1) TUKMOS temel eğitim programının değiştirilmesi gerektiğini düşünmektedir. AG’nin %54,5’inin ana uzmanlık alanı anesteziyoloji ve reanimasyon olup, %52’si devlet üniversitesinde çalışıyordu. Hastanede nöbet tutanların oranı %87,8, rotasyon eğitimini “orta” olarak tanımlayanların oranı ise %36,5 oldu. Yoğun bakım uzmanlarının %65’i anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı olup, %64,4’ü verimlilik ve kalite açısından öncelikli olarak eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışmak istediğini, %87’si yoğun bakım uzmanının herhangi bir yoğun bakım ünitesinde çalışabilmesi gerektiğini belirtmiştir. Yoğun bakım uzmanı olanların %69,6’sı aldıkları eğitimin yeterli olduğunu düşünmektedir.

Sonuç:

Bu çalışmanın verilerinin değerlendirilmesi ve paylaşılmasının yoğun bakım yandal uzmanlık eğitimi ve mezuniyet sonrası çalışma koşullarında olumlu değişikliklere neden olabileceğine inanıyoruz.

Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, yandal, eğitim

Tam Metin (İngilizce)