Özgün Araştırma

Koronavirüs Hastalığı-2019 Nedeniyle Yoğun Bakım Ünitesinde Yatan Kritik Hastalarda Mortaliteye Etki Eden Faktörler

10.4274/tybd.galenos.2021.20082

  • Osman Uzundere
  • Cem Kıvılcım Kaçar
  • Meral Erdal Erbatur
  • Mehmet Salih Gül
  • Mesut Akgündüz
  • Zeki Korhan
  • Ömer Can

Gönderim Tarihi: 27.01.2021 Kabul Tarihi: 23.03.2021 J Turk Soc Intens Care 2021;19(1):54-61

Amaç:

Bu çalışmada yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatan kritik koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) hastalarını demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri açısından karşılaştırıp mortaliteye etkili olan faktörleri saptamayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem:

Çalışmaya YBÜ’de COVID-19 nedeniyle yatan 445 hasta dahil edildi. Hastalar YBÜ’de takipleri sırasında mortalite gelişmeyenler ve mortalite gelişenler olarak iki gruba ayrılıp demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri açısından karşılaştırıldı ve mortaliteye etki eden faktörler saptanmaya çalışıldı.

Bulgular:

İleri yaş, YBÜ’ye ilk yatıştaki yüksek Böbrek Hastalıkları: Küresel Sonuçların İyileştirilmesi (KDIGO) evresi ve Sıralı Organ Yetmezliği Değerlendirmesi (SOFA) skorları, yüksek nötrofil lenfosit oranı, yüksek D-dimer düzeyleri düşük bikarbonat (HCO3) değerleri, yüksek laktat dehidrogenaz (LDH) düzeyleri ve yüksek kreatinin düzeyleri YBÜ’de yatan kritik COVID-19 hastalarında mortalite için bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Özellikle YBÜ’ye başvuru esnasındaki KDIGO evresiyle mortalite arasındaki ilişki dikkat çekiciydi.

Sonuç:

YBÜ’de yatan kritik COVID-19 hastalarında yaş, ilk yatıştaki KDIGO ve SOFA skorları, nötrofil lenfosit oranı, D-dimer, HCO3, LDH ve kreatinin mortalite için bağımsız risk faktörleridir.

Anahtar Kelimeler: Koronavirüs hastalığı-2019, YBÜ, böbrek hastalıkları: küresel sonuçların iyileştirilmesi, mortalite, sıralı organ yetmezliği değerlendirmesi

Tam Metin (İngilizce)